Kujto nëntorin


Para dy vitesh kur Shqipërinë e mbushëm me flamuj kuqezi në vigjilje të festimeve të 100 vjetorit të pavarësisë, u kthye në një lloj motoje shprehja e njohur në gjuhën angleze “Remember November”, pra “kujto nëntorin”. Në fakt rimon shumë bukur por pakkush e dinte origjinën e saj. 
Kjo shprehje vjen nga Anglia e shekullit të XVII, kur Guy Fawkes u kap në bodrumin e Parlamentit së bashku me disa fuçi të mbushura me barut. Ai dhe bashkëpunëtorët e tij u dënuan me vdekje për tradhëti në bashkëpunim kundër qeverisë. Forma e ekzekutimit të dënimit ishte varje në litar, zvarritje dhe copëtim, një formë kjo që përbënte një nga më të tmerrshmet që ishte zbatuar deri atëherë. Gjykatësi që gjykoi procesin mbërriti në Londër me porosi të posaçme dhe me vendimin e tij u përpoq të pasqyronte natyrën tepër të rëndësishme të veprës së krimit të tradhëtisë ndaj atdheut. Për këtë arsye Mbreti një vit më pas e ktheu në traditë mbajtjen e një ceremonie zyrtare në kujtim të kësaj ngjarjeje në mënyrë që kjo ngjarje e tradhëtisë ndaj atdheut të mos harrohet kurrë.
E pra është nëntor, muaji që fillon me festime dhe përkujtime datash të rëndësishme në historinë tonë edhe më të hershme se shekulli i XV. Gjithnjë dëshiroj të theksoj se ngjarjet e vogla të cilat disi na trishtojnë me të paktën dekadat e fundit të historisë tonë, nuk duhet të na trishtojnë pasi për fatin tonë disa dekada janë shumë pak në jetën e një populli si yni.
Por nga ana tjetër më pëlqen atmosfera që krijohet në këtë muaj. Është një ritual i bukur i përvitshëm në prag të muajit të fundit të vitit i cili sikur vjen aq shpejt këto vitet e fundit. Viti i ngjeshur me punë dhe detyrime rrjedh nga muaji në muaj e pa e kuptuar e gjen veten duke menduar për dhuratat e fundvitit. Por para se të mbërrijë fundi i vitit, është nëntori.

Nëntori që prej shekujsh ka sjellë data dhe ngjarje që na kanë krijuar një ndërgjegje të fortë kombëtare të lidhur ngushtë me këtë periudhë. Por dhe shumë popujve të tjerë e jo vetëm ne. Besimi tek ideali i të mirës përmes paqes i arritur shpesh me luftra të përgjakshme, është ajo kurora e lavdisë që na qëndron gjithë shkëlqim mbi krye. Nuk dua të numëroj të rënët e jetët e humbura, por vlerën e pafund të luftës së tyre për një rilindje të shpresës se njerëzimi ka ende rrugëzgjidhje përmes paqes.
Na rikthehet disa herë gjatë këtij muaji krenaria për atë që shumë të rënë por dhe të mbijetuar bënë për këtë tokë dhe në mënyrë të veçantë mua më pëlqen të ritheksoj se nuk duhet të harrojmë e për më tepër pa ndjenjën e hakmarrjes por kurrësesi nënvlerësimit ndaj kujtdo që guxoi të ngrihet kundër interesit kombëtar. Prandaj më pëlqen shumë kjo traditë për të mos harruar e rikujtuar se ata që tradhëtojnë kombin dënohen në mënyrë të rreptë, e jo thjesht të rreptë, por më të rreptën të mundshme.
Në një botë të mbushur me konflikte të dhunshme anembanë, ku jetë të pafajshme humbin çdo ditë pa kuptuar se ku po shkon e ardhmja, rikujtimi i datave historike që vijnë çdo nëntor merr një tjetër vlerë. E ndjej sesi më vijnë në sy shumë e shumë ngjarje të lexuara në librat e shumtë të historisë, të shfaqur në ekrane e të rrëfyera nga veteranët. E të gjitha lidhen me shpresat që rilindin sepse në nëntor rikujtohet mundësia që të gjithë patëm për të ndryshuar botën.
Në nderim të atyre që luftuan me idealin e lirisë në zemër që ne sot të jemi këtu, kujto nëntorin.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s