Një numër

Një numër
Nga 
Blerina Karagjozi

Këtë fundjavë nuk munda të qëndroj pa reaguar ndaj fushatës së re falenderuese ndaj një-milion shuplakave. Nuk mund ta fsheh se u ndjeva e abuzuar nga falenderimet tabelare me kosto të lartë për buxhetin. Vendosa ta shmang në ditët në vijim autostradën që të mos më prishej më gjaku teksa shikoj që vetëm shtohen reklamat falenderuese. Por nuk qenka e thënë të shpëtoj sytë, sepse dhe në rrugët e qytetit në çdo stacion autobusi dhe jo vetëm, por dhe poshtë dritares së zyrës time, janë rreshtuar falenderimet me kosto financiare. Thënë nga unë që nuk më pëlqen të merrem me shifra është edhe më e rëndë, pasi vërtet më mërzitën këto lloj furçash të tepruara e të panevojshme për një realitet si i yni, ku shumë më tepër sesa falenderime na duhet shumë punë për të arritur tek ato të shumëdëshiruarat e shumëpritura rezultate. 

Po e di, jam e ndërgjegjshme, ndryshimet duan kohë të ndodhin, dhe duan shumë punë për t’ia dalë. Në fund të fundit çfarë janë treqind ditë në jetën e një vendi? Janë shumë pak, për të pritur të ndodhin çudira në kahun pozitiv, por nga ana tjetër jeta është e përbërë nga shumë treqind ditësh të cilët herë mirë e herë më pak mirë kanë shkuar duke rezultuar në këtë gjendje që jemi sot. E ndërsa pres ndryshimin, informohem çdo ditë e më shumë për taksa të shtuara, për taksa të reja, për detyrime që duhet ende të paguaj. Sa të shtrenjta po më duken papritur këto tre-qind ditë. Në mënyrë të pandërgjegjshme më asociohen me tre-qind paret e këngës…

Mesa duket ka filluar të ndjehet tingulli i këmbanës së zgjedhejve të rradhës, e ne votuesit e thjeshtë duhet të ndërgjegjësohemi se ndaj kujt duhet të kthejmë sytë.

Përpiqem të sjell në mendje sesi më kaluan këto tre-qind ditë, e përveç punës dhe pushimeve të shkurtra, nuk kujtoj ndonjë ndodhi që të meritojë më tepër vëmendje se të tjerat. E njëjta sorrollatje në ambulancë, në minibashki, në nxjerrjen e patentës së re, i njëjti trafik në rrugë, të njëjtat shkelje, disa ngjarje të rënda shokuese në sigurinë e jetës, moti i paqëndrueshëm, stinë të pabindura, dhe unë që qëndroj e lodhur në thuajse pragun e durimit për të filluar pushimet.

E keni vënë re? Nëse përpiqesh sadopak të qëndrosh jashtë vorbullës ku pandaluri kërkojnë të na përfshijnë politikanët në këtë periudhë ku vërtet zgjedhjet nuk na qëndrojnë në prag si një gur i rëndë për t’u mbajtur, por sërish janë në gjendje të prodhojnë ndjesi padurimi dhe tension që pasi të kalojë nëse nuk je bërë pjesë, mund të dukesh si një njeri deri diku i dëshpëruar e palidhje me realitetin. Por më duhet t’i zhgënjej të gjithë ata që mendojnë kështu e t’u them se si unë janë shumë, dhe nuk jemi pa lidhje me realitetin, as të dëshpëruar, as pa rrugëdalje. Ne kemi një realitet tjetër, shumë më të mirë se ai ku përpiqeni të na bëni pjesë, e ku nuk mundemi të përkasim.

Ah sikur të na përfshinin në vendimet e tyre edhe gjatë periudhës jashtë çmendurisë së zgjedhjeve, por në atë të ashtuquajturën kohë jo-zgjedhore jo vetëm që nuk ndjehem e përfshirë por për të qenë e sinqertë deri në kockë shpesh jam ndjerë e papërfaqësuar e madje dhe e përjashtuar. E lexova jo pa trishtim dje lajmin se do të propozohet shkurtimi i lejes së barrë-lindjes për nënat. Po për këtë do të shkruaj një herë tjetër.

Unë kam dëgjuar e lexuar shumë për këtë të ashtuquajtur politikë dhe logjika e përdorur në këtë vend për të bërë politikë nuk mund të më përkasë. E dëgjoj sesi bëhen llogaritjet për numrat e pëlqyesve në rrjetet sociale, për klikime të blera apo lista llogarish për votat e shumëdashura dhe ndjej një neveri të parrëfyer. Nëse e përdorim si njësi matëse renditjen në rrjet, Shakira është më e pëlqyera e botës, por ja që mua ajo nuk më pëlqen…

Por unë ende besoj se në këtë hapësirë dhe unë ashtu si dhe gjithë miqtë e mi që më lexojnë, kemi të drejtën të paktën këtu të mos shqetësohemi nga fjalimet e etiketimet boshe të tyre. Po po e dimë tashmë, është thjesht çështje numrash por më duhet ta them, unë duhet të merrem me botën time, me botën tënde, me botën tonë, me të drejtën tonë për të mos u konsideruar thjesht e vetëm një numër…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s